Dags för O-Ringen i Uppsala

Nu närmar sig äntligen årets stora höjdpunkt nämligen O-Ringens 5-Dagars. Tävlingen har nu ställts in två år då den egentligen skulle ha genomförts 2020. Måndagen 25 juli startar årets upplaga av ”Världens största äventyr”. Vilodagen är i år onsdagen 27 juli. O-Ringen går i år i Uppsala där det finns i orienteringssammanhang kända och mycket omtyckta områden med tekniska utmaningar. Framför allt området Lunsen omtalas som ett av Sveriges finaste terrängområden. Det är ganska flackt, tekniskt utmanande då det är detaljrikt och även vackert i stora delar.

Torsås OK har i år 15 blåvita förhandsanmälda som kommer att kämpa i Uppsalaterrängen. Det är en mycket bra siffra med tanke på
det som hänt under pandemiåren. O-ringen har dock alltid haft en mycket stark ställning i Torsås OK, något som vi hoppas kunna bevara i framtiden. Det är O-Ringen värt!
Det kommer eventuellt även till några som kan springa någon eller några etapper. Jätteroligt är det att Tea Waxegård gör sitt första O-ringen i D 21 motion liksom Arne Lindström i H 21 kort 1!

De som ställer upp förutom debutanten är: Simon Waxegård i H 16 Kort, Nathalie Westlund i D 17-20 Kort, Emma Olsson i D 21 Motion, Göran Henriksson i H 45 Kort 1, Magnus Nilsson i H 50 Kort 2, Jonas Persson i H 55 Kort, Hans Gottfridsson i H 70 Kort, Tommy Olsson i H 65 Motion, Ulla Olsson i D 65 Motion och Ida Westin 3-Dagars Medelsvår 3,3 km. Dessutom har vi glädjande nog deltagande i Mountainbikeklassen. Det är Jonathan Westlund som tar sig an den tuffa H 21-klassen och Jens Westlund i H 50. Simon Fogelström stannar tyvärr hemma pga skada.

Riktigt skoj att alla ska få vara med och känna på känslan av att tillsammans med massor av orienterare från hela världen kämpa i Uppsalaskogarna. Det är också en härlig lyx att ha över 1000 kontroller som sitter ute att leta efter under veckan.

Snart är det samling i ringen igen under kvällssamlingarna. Äntligen O-Ringen igen!
Snart är det samling i ringen igen under kvällssamlingarna. Äntligen är O-Ringen tillbaka!

I år kommer det att bli en stor sammanhållen traditionell O-Ringenstad i Ultuna, strax utanför Uppsala. Ultuna ligger söder om Uppsala Centrum, 4 km med cykel och 7 km med bil. Campingen byggs upp runt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). O-Ringentorget ligger mitt i O-Ringenstaden på bara några minuters avstånd från alla campingområden. Vi bor på område C (Platserna C 742, 750-751, 758-759 och 766) och har otroligt nära till O-Ringen torget, service mm. Bussar (gratis för alla) till alla etapper avgår från O-Ringentorget och samtliga etapper är på cykelavstånd härifrån. Med tanke på smittoläget kanske man ska försöka ta sig med cykel så mycket som möjligt. De flesta i klubben bor i O-Ringenstaden som öppnar torsdagen 21 juli kl 12.00 och stänger söndagen 31 juli kl 12.00.

Torsås OK har fått första startgrupp och kommer alltså starta tidigast på den första etappen. Vi har bara 3 löpare som har starttid i förväg förutom våra MTB-O:are. Vi gör väl ändå så att vi försöker hålla ihop klubben om möjligt och åker ungefär samtidigt till arenan. Sedan blir det senare och senare start för varje etapp, ett skönt upplägg!

2019 i Komården var det rejält varmt på Arena Yxbacken. Vi får se hur vädret blir i år i Uppsala.
2019 i Kolmården var det rejält varmt på Arena Yxbacken. Vi får se hur vädret blir i år i Uppsala.

De första två etapperna går från Arena Pattons hage i området med namnet Nåsten. Riktigt fin vildmark utlovas för de längre banorna medan de kortare får fin terräng som genomkorsas av stigar. Etapp 1 är en förlängd medeldistans.
Etapp 3 går från Arena Sävja i norra delen av vildmarksområdet Lunsen. Det är ett av de största områdena i Mellansverige utan skogsbilvägar. Det är ett flackt område med mängder av detaljer och riktigt fin, öppen terräng. Det nämns som ett av Sveriges finaste orienteringsområden. Här krävs kartkontakt förenat med noggrann koll av riktning. Annars blir det lätt parallellfel och det tar tid att läsa in sig.
Etapp 4 (medeldistans) och 5 går från Arena Flottsund. Även dessa etapper går i Lunsen men i de sydligare delarna.
För mer detaljerad info om etapper och terräng se Programtidningen. (Länkad nertill) Den finns även i pappersform i deltagarservicen där ni kan hämta den på plats.
Det finns även en hel del youtube-filmer med tips som man kan ta med sig. De är bra för alla så gå gärna in och titta även om du inte ska med på O-ringen. Några av dessa filmer är länkade nedan. Titta gärna på fler! Det finns massor!

Ett tips är att, om ni har möjlighet, komma till campingen under lördagen då det är en del att sätta sig in i och ta reda på innan första etappen. T.ex. ska de personliga nummerlapparna hämtas ut i deltagarservice vid O-Ringentorget. Kom ihåg att ta med egna säkerhetsnålar!

Pga att vi i år börjar på måndagen så blir det så att vi kommer att ha vår traditionella och trevliga kycklingkväll under fredagskvällen istället för på torsdagen. Sista etappen går i år således lördagen 30 juli.

Kycklingkväll i Himmelstalund i Norrköping. Nu blir det traditionellt långbord i Uppsala istället.
Kycklingkväll i Himmelstalund i Norrköping. Nu blir det traditionellt långbord i Uppsala istället.

Under 5-Dagars brukar vi tippa vår egen placering efter 4 etapper. Ofta tippar vi så bra att vi prickar rätt eller är bara en placering ifrån. Vi kommer också att tävla i vår egen 5-Dagarscup där vi möts 2 och 2 varje etapp. Som extra krydda tävlar vi varje dag om "Dagens grej" och slutvinnaren får "Årets grej" som framröstas av alla under kycklingkvällen. För att vinna den prestigefyllda tävlingen gäller det att prestera något extra under etapperna eller göra bort sig eller liknande under veckan.
Läs gärna programtidningen där man kan få information om det mesta.
Övrig info kan man nå på www.oringen.se. Se även länkar nedan. (Fylls på efterhand om det kommer ny info)

Vi är nu 2 år från vårt eget O-Ringen som går under namnet "Smålandskusten". Vi i Torsås OK är med bland arrangörsklubbarna och ska vara med och befolka montern för O-ringen Smålandskusten under söndagen 24 juli kl 13-16. Magnus, Tommy och Ulla tar hand om detta. Vi kommer senare under söndagen ha en klubbsamling där vi går igenom info om tävlingarna, tippar våra resultat mm.

2023 års O-Ringen går i Jämtland med Åre som centralort. Det är ett område som har mycket fin fjällnära och kalfjällsterräng. Det bjuds på stugboende om man vill och även camping om man önskar det. Förhoppningsvis kommer då flera nya i Torsås OK-gänget att delta. "Världens största äventyr" är en fantastisk upplevelse man inte vill missa! Vi som varit med ett tag på O-Ringen tycker att de roligaste tävlingarna är de som är längst bort med ny terräng och nya upplevelser. Man kommer att se en hel del av Sverige genom O-Ringen och ta det som en fin semestervecka i gott sällskap! Under O-Ringen i Oskarshamn kommer nog endast våra ungdomar att få delta. Vi vuxna behövs som arrangörer. Även detta är en anledning till att vara med i Åre nästa år!

Nu laddar vi inför en härlig vecka tillsammans i Uppsala med förhoppningsvis kanonväder och fina upplevelser!

Vi ses!

O-Ringen Uppsalas hemsida

Programtidning

C-ort Översiktskarta

C-ort område C

Startlistor (och resultat senare i veckan)

Film - Att förenkla en detaljerad sträcka

Film - Kontrolltagning

Film - Riktning i Lunsen

Film - Microvägval i Nåsten

Film - Gul sträcka i Nåsten

Jonas Persson, 2022-07-14