Äntligen O-ringen i Uppsala!

Så kan vi summera årets O-ringen som gick i Uppsala. Torsås OK kom till start med sammanlagt 15 löpare under veckan. I år gjorde 2 löpare premiär i O-ringensammanhang och det var Arne och Tea. Jätteskoj att ni var med på detta enorma äventyr!

Roligt var det att vi hade ett gäng yngre som provade på Miniknatet under veckan. Miniknatet höll förresten riktigt bra klass och hade olika teman de olika etapperna.

På väg mot först etappen i Nåsten där arenan var vid Pattons hage.
På väg mot första etappen i Nåsten där arenan var vid Pattons hage.
Arenan för den tredje etappen låg i Sävja norr om Lunsen. Vi hade otrolig tur med vädret då det innan tävlingarna förespåddes regn 4 av 5 dagar.
Arenan för den tredje etappen låg i Sävja norr om Lunsen. Vi hade otrolig tur med vädret då det innan tävlingarna förutspåddes regn 4 av 5 dagar.

Vad gäller orienteringen bjöds det på ett par olika terrängtyper. Båda var detaljrika men med mer skarpa kanter och något kortare sikt under de två första etapperna i Nåsten. I Lunsen var det flackare och öppnare men ändå detaljrikt. Den tredje etappen hade en egen arena i norra Lunsen. Etapp 4 och 5 gick i södra Lunsen och terrängen var på många håll riktigt fin. Terrängen i Uppsala passade oss i klubben riktigt bra precis som vi trodde innan.

Jens och Jonathan Westlund gjorde riktiga kämpainsatser i MTB:on. Det var extremt tuffa och långa banor de bjöds på under veckan. Som ett exempel för att visa hur tufft det var hade båda en tid på drygt 3 timmar och 30 minuter den första etappen. Tala om kraftprov!

Kvällssamling i klubben. Det är en del av traditionen vid O-ringen.
Kvällssamling i klubben. Det är en del av traditionen vid O-ringen.

Under den första etappen var det några resultat som stack ut lite mer. Simon slutade 6:a i H 16 kort, Emma 7 i D 21 motion, Tommy slutade på 10:e plats i H 65 motion och Ulla 14:e i D 65 motion. Petter Andersson blev 24:a i medelsvår 3,3 km av 146 löpare. Under den andra etappen blev Tommy 9:a och Simon 10:a. Tea blev 11 i D 21 motion och Ulla 14:e.

På den tredje etappen slutade Simon på en stark 3:e placering. Riktigt skoj! Tommy blev 6:a, Emma 11:a, Ulla 12:a och Jonas 13:e i H 55 kort.

Den fjärde etappen var en medeldistans och här slutade Jonas 3:a 54 sekunder efter etappsegraren. Tommy blev 7:a och Tea 9:a och Emma 11:a. Hans slutade på en stark 14:e plats i H 70 kort

Tea som gjorde sitt första O-ringen gladde med att springa bättre och bättre under veckan. Bra jobbat!

Vad gäller slutresultaten slutade Simon 4 av 28 i H 16 kort. Jonas slutade 7 av 183 i H 55 kort, 13 minuter efter segraren. Även Tommy slutade 7 av 20 i H 65 motion. Emma och Tea slutade 12 och 13 i D 21 motion. Skoj att vi kunde ha en klubbfight i samma klass i år!

I huvudklasserna vann Sara Hagström, IFK Göteborg, överlägset. På herrsidan vann Gustav Bergman, OK Ravinen.

Vi har även några tävlingar inom Torsås OK. Jonas mötte Hans i final i O-ringen-cupen och vann tack vare ett starkt lopp på den 4:e etappen. Här gäller det att vara så nära klassegraren som möjligt varje dag. Det är en tävling där alla kan möta alla. Vi har även ett tips där alla som vill tippar sin placering efter 4 etapper.

Årets grej vanns i år överlägset av Simon Waxegård. Han tog flera steg framåt under O-ringen. Jätteroligt då han varit en av de som tävlat mest de senaste åren och kämpat på under en längre tid. I år var årets grej gestaltad av Pelle Svanslös (i praktiken Maja gräddnos) som är symbol för Uppsala.

De två sista etappernas arena låg vackert vid Flottsund.
De två sista etappernas arena låg vackert vid Flottsund.
Spurten bjöd på en lång nedförsbacke följt av en kortare men tuff uppförsbacke den sista biten in i mål.
Spurten bjöd på en lång nedförsbacke följt av en kortare men tuff uppförsbacke den sista biten in i mål.

Vi höll naturligtvis liv i traditionen med kycklingkväll under torsdagen. Det blev en varm, lång och skön kväll på Torsåsgatan. Extra skoj var att vi fick besök av nya familjen Jonsson från Strömby. De var också ute på etapp 4 och kollade på tävlingarna och provade på Miniknatet den dagen.

Simon Waxegård svarade för en stark vecka som även räckte till att ta hem Årets grej. Ett stort grattis!
Simon Waxegård svarade för en stark vecka som även räckte till att ta hem Årets grej. Ett stort grattis!
Årets kycklingkväll kunde hållas i riktigt fint väder. En tradition att hålla liv i!
Årets kycklingkväll kunde hållas i riktigt fint väder. En tradition att hålla liv i!
Simon med Årets grej 2022.
Simon med Årets grej 2022.

Torsås OK:s flesta deltagare bodde på OL-campingen med elplatser. Här bodde vi riktigt bra med nära avstånd till C-ortstorget.

Vi vet i dagsläget inte hur många som deltog i årets äventyr men vi återkommer när vi får siffran.

I år var det andra gången vi har gjort något för vårt eget kommande O-ringen 2024 vid Smålandskusten. Torsås OK var en av klubbarna som befolkade montern vid O-ringentorget. Det var full rulle vid tältet där det informerades och även var en fiskdamm och pyssel för de små. Magnus Nilsson, Tommy och Ulla stod klubbens pass i tältet iförda de nya T-shirtarna som tryckts upp i år.

Till slut ett stort tack till alla som bidrog till att vi fick en härlig vecka tillsammans i Uppsala Här ingår även alla de som inte själva deltog i skogarna men som var med hela veckan. O-ringen är en riktig höjdare som man ogärna missar. Det har verkligen saknats under pandemiåren. Nästa år ses vi i Åre! Även där väntar fin och rolig terräng. Det blir fjällterräng med både fjällnära skog och kalfjäll. Riktigt roligt och exotiskt! Vi hoppas att några av våra nyare Torsås OK:are gör premiär i "Världens största äventyr" då. Året därefter är vi själva arrangörer och endast våra ungdomar får då ställa upp så passa på kommande sommar!

Inför nästa års O-ringen kan vi meddela att det kommer att erbjudas camping i närheten av Järpen men de flesta kommer nog att välja stuga eller lägenhet i Årefjällen.

Torsås OK-symbolen solar sig. Nästa O-ringen den ska upp är uppe i fjällen. Häng på då!
Torsås OK-symbolen solar sig. Nästa O-ringen den ska upp är i fjällen. Häng på då!

Nu närmast väntar en annan höjdare men i mindre format, nämligen Ölandslägret. Det är ju en av tjusningarna med vår sport att både det stora och det lilla har sin tjusning och båda kan vara lika fantastiska.

Därefter kör tävlingarna igång på hemmaplan igen och vi har några tävlingar på relativt nära håll att starta i.

Totalresultat Torsås OK

O-ringens hemsida

Jonas Persson, 2022-08-03